Klaasjanhuntelaarfoundation.nl

Drie heerlijke boeken over het amateurvoetbal

De voetbal vereniging, het is bijna een hoeksteen van de samenleving. Wekelijks bevinden alleen al in Nederland miljoenen mensen zich op de velden. In deze drie boeken staan verhalen en foto’s waarin elke amateurvoetballer zichzelf of zijn club zal herkennen. 

’Het 17e’

Het 17e is het amateurelftal van schrijver Elvin Post. Op aanstekelijke wijze beschrijft hij het wel en wee van zijn vriendengroep, die in de kelders van het amateurvoetbal actief is. De toepassing van clichés uit het profvoetbal op zijn eigen voetbal vereniging is hilarisch: ‘het gaat in de koppies zitten’, het ‘(vul naam trainer in)-effect’ en ‘kort erop zitten’: ze komen allemaal voorbij.

’Alles rustig?’

Nick Klaessens vertelt in deze roman over een voetbal vereniging in Amsterdam-Noord. Grappig en ontroerend zijn de verhalen over het multiculturele team, waarbij speciale aandacht is voor de functie van de straattaal – het jargon waarin veelal gecommuniceerd wordt. 

’De tranen van Kuif den Dolder’

Als er iemand weet hoe het eraan toe gaat bij de gemiddelde voetbal vereniging, is het Nico Dijkshoorn. Als geen ander weet hij de tragikomische wereld van het amateurvoetbal in woorden te vangen. Hilarisch. Deze drie boeken zijn een must-read voor elke liefhebber!

Drie heerlijke boeken over het amateurvoetbal

De romantiek van de voetbalkantine

De voetbalkantine, in heel Nederland is het dezelfde plek. De boel wordt gerund door vrijwilligers, het ruikt er naar een mix van modder, shampoo, verschaald bier en oud frituurvet en de inrichting is minimalistisch en functioneel. Tegenwoordig is het allemaal moderner, maar de romantiek van een eenvoudig leven blijf je proeven.

Nazitten

Der derde helft: muziekje op de achtergrond, voetbaltassen op een berg in de hal, allemaal 20 euro in de pot en urenlang ouwehoeren. Eerst over de wedstrijd, later over andere zaken. De amateurvoetballer laat eigenlijk zien dat genieten van een eenvoudig leven niet zo moeilijk is. Het is allemaal klein en overzichtelijk. Het zit hem in de details. Koffie uit de Bravilor-machine. De geur van het broodje kroket. Die ene leuke speler uit een dameselftal. 

De belangrijkste bijzaak van het leven

Wie zich kan verliezen in voetbal, de belangrijkste bijzaak die er is, is een levenskunstenaar. Groots en meeslepend is het allemaal niet, het riekt eerder naar eenvoudig leven: niet veel nodig hebben voor een heerlijke middag.  De kantine mag leeg een sfeerloze, koude bedoening zijn, met tegels, systeemplafond en TL-licht. Maar eenmaal gevuld met zojuist gedouchte elftallen is het een idyllische plek! 

De romantiek van de voetbalkantine

Een goed dierendoel steunen met je voetbalclub

We steunen veel goede doelen in Nederland, waarbij de dierendoelen vaak een ondergeschoven kindje zijn. Ook vanuit de sportclubs wordt geijverd voor goede doelen, maar hebben deze zelden met dieren te maken. Waarom niet kiezen voor bijvoorbeeld Stichting Zwerfdier?

Dieren kennen geen hebzucht of machtswellust

Bij het steunen van goede doelen maakt men zich vaak zorgen of het geld wel goed terechtkomt. Zo verrijken diverse BN’ers zich schaamteloos via de Postcodeloterij en gaan in arme landen de legerleiders er vaak vandoor met de opbrengst, hoe goed deze ook bedoeld is. Dieren kennen geen hebzucht, wraak of machtswellust en verdienen daarom meer steun. Bovendien zijn dierendoelen vaak kleine, transparante organisaties die gerund worden door vrijwilligers. 

Zet een collectebus in de kantine

De Stichting Zwerfdier bijvoorbeeld vangt zwerfdieren op, verzorgt ze en zoekt nieuwe tehuizen. En er zijn tal van organisaties die voor meer dierenwelzijn zorgen. Met je sportclub kun je dit soort goede doelen steunen door simpelweg een collectebus in de kantine neer te zetten, en deze af en toe onder de neus van bezoekers te houden. Hang ook een postertje op met uitleg over het goede doel. De dieren zullen je dankbaar zijn.

stichting zwerfdier

Uit eten met het team? Kies voor een duurzaam restaurant

Een team-etentje is natuurlijk altijd leuk, maar kies eens voor een verrassend restaurant. Naast het feit dat iedereen zijn voorkeuren heeft en je niet meer met een grillrestaurant als enige optie kunt aankomen, is het ook belangrijk om aan het duurzaamheidsprincipe te denken. 

Support your locals

Lokale producten zijn duurzaam omdat er weinig vervoerskosten aan verbonden zijn. Restaurants en ondernemers steunen elkaar op die manier en jij als gast kunt daar een bijdrage aan leveren door er te reserveren met je team. Met zestien man bezorg je ze een leuke omzet. En smaken zal het zeker, een klein restaurant stopt natuurlijk veel meer liefde in haar gerechten. 

Voor elk wat wils

Daarnaast is een duurzaam en lokaal opererend restaurant vaak bewuster van het bestaan van allerlei diëten en houdt men er eerder rekening met vega, vegan en glutenvrij. Zo hou je het hele team tevreden. Minder gezellig zal het uitje sowieso niet zijn! En heel veel extra werk levert het niet op: stuur even een appje in het rond of er diëten zijn en je kunt kijken waar je het beste terecht kunt. Ook het team-etentje kan dus duurzaam zijn!

Uit eten met het team? Kies voor een duurzaam restaurant

De kunst van het observeren van Michel van Egmond

Hijgerige sensatiedrang, het is een neiging die schrijver en journalist Michel van Egmond geheel vreemd is. Louter door te observeren en op te schrijven wat hij ziet, is hij uitgegroeid tot één van de populairste (sport)schrijvers van Nederland.

Onderschat

Het werd breed uitgemeten in de vaderlandse pers, toen Van Egmond NS Publieksprijzen won voor zijn boeken over Wim Kieft en René van der Gijp en de kritiek losbarstte. Andere schrijvers, of ze nu op een literaire manier te werk gaan of niet, reageerden negatief op de verkiezing. Zij onderschatten zijn talent als het gaat om non-fictie. Michel van Egmond is een schrijver die heel simpel optekent wat er gebeurt. Door deze droge benadering zorgt hij voor vermakelijke verhalen, waar fictie-auteurs meer vrijheid hebben. Gijp die een uitsmijter zit te eten, Van Egmond maakt er een hilarisch tafereel van. 

De overdrijving als stijlvorm

Natuurlijk lezen de boeken van Michel van Egmond makkelijk weg. Dat hij een hoop niet-lezers aan het lezen heeft gekregen, zoals de pers gelukkig opmerkte, moet gezien worden als stap in de goede richting: wellicht zijn die mensen op een dag geïnteresseerd in boeken die wel ‘literair verantwoord’ zijn. 

De kunst van het observeren van Michel van Egmond

Vegetarisch en gezond eten voor de sporter

Magnesium, ijzer, eiwitten, je wilt ze allemaal binnenkrijgen als sporter. Daarnaast wil je duurzaam leven, een beetje betaalbaar eten en je niet schuldig maken aan indirecte dierenmishandeling. Veel eisen? Dat valt mee. Een vegetarisch dieet voldoet aan al deze vragen. 

Vleesvervangers

Voorheen moesten veggies het doen met tofu, tahoe en een enkele groenteburger, tegenwoordig is het aanbod groter dan ooit. De firma’s Mora, Unox en natuurlijk De Vegetarische Slager zijn ingehaakt op de trend en bieden zo moeglijk voor elk stuk vlees dat er bestaat een alternatief aan. Alleen voor kluif-vlees is nog geen oplossing gevonden. Maar van frikandel tot aan gehaktbal, van tonijnfilet tot filet americain en van kroket tot rookworst is er de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd voor een vleesloze variant. Ga maar eens kijken in de supermarkt!

B12 en magnesium

Traditionelere opties vind je in Italiaanse en Indiase kookboeken, en op voorlichtingssites over verantwoord eten. Zo zit bijvoorbeeld magnesium in noten, granen, bladgroenten, broccoli en haal je de veelgenoemde vitamine B12 uit soja (dat zit in heel veel vega-producten). In plaats van dat je beperkt wordt als vegetariër, gaat er juist een kleurrijke wereld voor je open!

Vegetarisch en gezond eten voor de sporter

Terugkijken voor een feest der herkenning: All Stars & Zonen

De serie die afgelopen herfst werd uitgezonden, All Stars & Zonen, is een feest der herkenning voor iedereen die zich wel eens op of rond de amateurvelden begeeft. Gemist? Je  kunt ze allemaal terugkijken op NPO3.nl. 

Telefoonnummer zoeken in het telefoonboek

In All Stars & Zonen zijn de acteurs van weleer (o.a. Danny de Munk, Daniël Boissevain, Thomas Acda) terug als veertigers wier zonen nu het team van Swift Boys bevolken. We zien bijvoorbeeld Boissevain als penningmeester van de aan lager wal geraakte voetbalvereniging. Hij runt de club op ouderwetse manier, zonder smartphone bijvoorbeeld. Een telefoonnummer zoeken doet hij in het telefoonboek, bier wordt in de old school kopglazen getapt en aan een digitale administratie heeft hij een broertje dood. 

Een eigen VAR

De schrijvers hebben er een absurdistisch, maar nog altijd herkenbaar tafereel van gemaakt. Veel dingen verlopen hetzelfde als op elk amateurveld in Nederland. Het installeren van een eigen VAR laat zien dat de actualiteit in de gaten wordt gehouden. Ook het racismedebat is op een satirische wijze in een aflevering verwerkt. Het maakt All Stars & Zonen tot een fijn en ontspannen geheel om naar te kijken.

Terugkijken voor een feest der herkenning: All Stars & Zonen